Strony

niedziela, 7 grudnia 2014

Śledź na wigilię - elegancki, łatwy i przepyszny

Moja wersja śledzia po japońsku, którą polecam Wam na wigilię. Tradycyjnie powinien zawierać surową cebulę, co dla mnie jest raczej nie wskazane biorąc pod uwagę ile osób tego dnia muszę wyściskać :) Zielony groszek, który również jest składnikiem tradycyjnym tego dania nie każdemu z kolei pasuje. W mojej wersji śledzik jest wyborny i bardzo Wam go polecam :) Sałatki możecie zrobić więcej i zajadać osobno bo jest pyszna sama w sobie :)

Śledź po japońsku

Składniki (6 porcji)

  • 3 płaty matiasa
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 duże ogórki korniszony
  • 100 g twardego żółtego sera
  • pół słoika 300 ml pieczarek marynowanych
  • 2 czubate łyżki majonezu + do dekoracji
  • pół zielonej papryki
  • odrobina czerwonej papryki słodkiej do dekoracji
  • 3/4 szklanki mleka
Przygotowanie:
  1. Śledzie układamy w płaskim naczyniu i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie krótko płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. kroimy wzdłuż by otrzymać łącznie 6 podłużnych płatów.
  2. Ser, zieloną paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Drobno siekamy pieczarki i 2 jajka. 
  3. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy
  4. Małe miseczki* napełniamy sałatką. Na niej układamy zwinięty filet śledziowy a do środka wkładamy przekrojone na pół jajko na twardo. Dekorujemy majonezem, mieloną papryką i cienkimi paseczkami zielonej papryki.
Smacznego!

* jeśli nie macie małych miseczek lub podajecie dla dużej liczby gości to sałatkę można płasko rozłożyć na półmisku, na niej zwinięte z jajkiem śledzie. Potrawa też będzie pięknie się prezentowała

Śledź na wigilię

1 komentarz:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)